вторник, 20 май 2014 г.

Хайде на разходка!

Разходките сред природата са нещо прекрасно и наред с всичките им ползи може да ги направите и много интересни за децата си. За целта, може да планирате приключение за издирване на неща, които не се намират лесно. (Е, добре, по-малките деца може да търсят и неща, които могат да се намерят.)

В края на първата глава на учебника по зоология има предложен списък от 30 неща, които да търсите по време на разходките си, като отбелязвате намерените. Когато децата ви видят всички неща от списъка, може да ни изпратите информация за тях (име и възраст + 5 снимки на намерени неща) и ще ги публикуваме в списъка на най-наблюдателните търсачи на съкровища. :) Ако мислите, че е лесно да ги намерите, вижте някои от нещата в списъка:

  • Прилеп, който лети в небето (потърсете прилепи през нощта около здрач.)
  • Звук от ударите на кълвач
  • Насекомо или пашкул увит в листо
  • Майски бръмбар
  • Птица, която носи храна или материал за гнездо.
Не бихте могли да намерите всички неща от този списък на едно и също място, защото изброените животни нямат едно и също местообитание. Но пък и търсенето на съкровища не е лесна и бърза работа, затова просто носете списъка и когато пътувате  с децата си до други градове и села. 

Вие също може да приготвите игра за търсене на съкровища, като съставите списък, съответстващ на мястото, сезона, възрастта на децата или темата, която сте изучавали.

За по-малките деца, които още не могат да четат, списъка може да бъде направен с картинки на нещата, които трябва да се намерят:


За по-големите деца, списъка може да бъде написан на ръка или напечатан, като времето за намиране на предметите може да се ограничи. Ако в играта участват повече деца, те могат да се разделят на отбори. Първата задача на всеки отбор може да бъде да напише списък от 10 неща за търсене, след което разменяте листовете между отборите и играта може да започне.
Измислете как точно ще се събират намерените неща - дали трябва да се слагат в чанта, само да се отбелязват в списъка или пък да се снимат.

Списъците може да са съставени от:
  • точно определени предмети, животни, растения като: жълта пеперуда, червено цвете, птица в полет, зелено листо, сложно листо, мравка. 
  • по-общи описания като: нещо кръгло, нещо с прав ъгъл, нещо меко,  два вида листа, 3 красиви камъчета, нещо което може да се наниже на герданче; нещо което блести.
  • чрез използването на загадки: нещо, което се яде от заек; нещо, което е дълго един лакът; нещо, което обикновено е под земята; нещо, от което може да се направи заслон; нещо, което става за ядене; нещо, което става за украса; нещо което прочиства въздуха и т.н. 
  • чрез "ключове" (бележки) поставени на различни места (този вариант на играта изисква предварително поставяне на "ключовете"). По време на играта, децата трябва последователно да намират ключовете по дадени инструкции във вече намерените бележки. Например "ключ 1 се намира под жълта възглавница", "ключ 8 се намира под камък", "ключ 20 се намира в кутия за моливи", "ключ номер 21 се намира на 5 крачки на север".
И така, ако в близкия парк, ама наистина няма нищо интересно, не е проблем да направите за начало списък за намиране на различни видове листа - по форма, цвят и големина. На следващите разходки може да включите и други растения или животни, научавайки постепенно децата си да бъдат по-наблюдателни.

Весели приключения! :)

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.