петък, 16 май 2014 г.

Здравейте, приятели!


Тъй като вече много родители в България използват учебната програма по зоология на издателство Апология: "Изследване на творението със Зоология 1: Летящите творения от петия ден", решихме да направим този блог, в който да споделяме идеи, истории и връзки към сайтове, свързани с уроците.

Материалът в тази учебна програма е представен в разговорен и увличащ стил, който прави естествените науки очарователни за малките ученици и улеснява тяхното запомняне, като създава по този начин среда, в която ученето е приятно.

Какво представлява "подходът на потапянето"?

Много специалисти препоръчват спираловидния подход на образование, при който едно дете се занимава отново и отново с малки количества от разнообразни научни теми. Според теорията, целта е детето да бъде запознато с науката на дадена възраст, като всяка година му се дава повече информация, отколкото предишната. Този метод приема, че малкото дете не може да разбира дълбоки научни истини. Но представянето на оскъдни и недостатъчни научни данни не успява да предизвика у децата любов към предмета. Ако ученето е оскъдно, предметът изглежда монотонен. Детето успява само повърхностно да се докосне до удивителната и завладяваща информация, която съществува в естествените науки. За жалост учениците, които са учени по този начин, започват да мислят, че „знаят всичко” за предмета, докато в действителност той е много по-богат, отколкото им е било позволено да изследват.

Вие, учителят, имате възможността да изоставите методите, които не са резултатни, за да може вашите ученици да учат по начини, които са били доказани като ефективни. Подходът на потапянето е начинът, по който учат добре всички, дори малките деца. Това е и подхода, чрез който завършваме специалност в университета - изучавайки много дисциплини само в дадената сфера. Ако потопите вашето дете в едно научно поле за цяла година, в него ще се породи любов към този предмет и любов към ученето.

Освен това, дете, което се занимава с един предмет през цялата година, е предизвикано да развие мисловните си умения по начини, които ще развият неговата способност да мисли критично и да задържа сложна информация. То ще може да прави по-интелигентни заключения относно правилния отговор на научните въпроси, тъй като Бог е създал подреден свят, който работи по сходен начин във всички научни сфери. Дете, на което не е дадена задълбочена и сериозна информация, няма да разбира принципите на действие в реалния свят.

* * *
Надяваме се, че ще сме ви полезни докато изучавате удивителния свят на птиците и насекомите с децата си.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.