събота, 19 юли 2014 г.

Наблюдение на птици

И така, вече имате книги, справочници, учебници или научно-популярни филми за птици и ви остава само да решите как да започнете да изучавате тези удивителни творения с децата си.

Едно добро начало е да направите хранилка за птици, чрез която да ги привлечете в двора/парка/терасата си където да можете да ги наблюдавате. Има различни видове хранилки и много от тях могат да се приготвят без да имате каквито и да е дърводелски умения (в учебната програма "Изследване на творението със Зоология" са предложени два вида - хранилка-бутилка само със семена и хранилка-кошничка с мас и семена).

Всеки може да стане любител на птици и дори да допринесе за изучаването на поведението, гнезденето, храненето, миграцията и много други аспекти от живота на птиците. Има много онлайн организации, които събират информация за птиците от многобройните си членове. Например през тази година, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда кампания за преброяване на белия щъркел и всеки може да се включи чрез сайта на кампанията.   

Научаването на това как да разпознавате птиците, дошли на хранилката ви няма да отнеме много време (може би няколко седмици), но за целта е необходимо да имате добър определител на птици. На българския пазар, най-пълния определител е издадения от БДЗП "Полеви определител на птиците", но може да ползвате и безплатния онлайн определител на сайта "Птиците в България".

Разгледайте с децата си как е организиран определителя на птици, за да не губите много време когато видите някоя непозната птица. Също така, опитайте се преди да започнете да я търсите в определителя да запомните някои от важните й отличителни белези - цвета и големината й, цвета на човката, цвета на шията(гърлото) и т.н., за да може да търсите по тях дори ако птицата е отлетяла при следващия ви опит да я разгледате. Полезно ще е да имате и бинокъл под ръка, за да успеете да разгледате повече подробности по птицата.

Части на птица

За да могат да разпознават птиците и да назовават правилно частите на тялото им, децата ще трябва да ги научат. Можете да намерите различни видове диаграми за означаване на частите на птица в интернет (например тук) или ако детето ви обича да рисува, може да нарисува само птичката и да означи частите й. 

Може да се опита и да подреди етикетчета с частите на тялото в интерактивната диаграма "Части на птица" или в друга подобна онлайн игра.

В диаграмата на птицата, която се прави в работната тетрадка към учебната програма "Изследване на творението със Зоология", различните части се оцветяват с различни цветни моливи, като се прави и подходяща легенда за тях.

Когато научат специфичните части на птицата, децата ще могат по-лесно да проверяват за отличителни белези (например: цвят на коремчето, ивици на гърлото, цвят на гърба или на опашката, наличие на качулка) и по-правилно да идентифицират птиците, които са видели.

Преди да започнете разпознаването на наблюдавани на живо птици, може да направите няколко упражнения за разпознаване по случайно намерени снимки на птици по интернет. Нека детето ви се опита примерно да разпознае птицата вдясно, като опише отличителните й белези и я открие в определителя за птици.

Птичи песни и крясъци

Може би много пъти сте се опитвали да имитирате птица и да я накарате да отговори на вашето "изпълнение". Изучаването на песента на птиците е един чудесен начин да започнете да ги идентифицирате. Ако познавате една птица по нейната песен, можете да разберете кои птици са наоколо, дори и да не ги виждате. Освен това, понякога песента е най-добрият начин да определите една птица.

Има много интересни сайтове за птици, в които можете да чуете и техните песни (мелодии) или крясъци (единични звуци). На този сайт са приготвили интересна игра за разпознаване на 50 птичи песни.

Работа с тетрадката

Когато наблюдават птици, е добре децата да се научат да записват (в работна тетрадка или специален дневник за наблюдение на птици) това, което виждат като отбелязват датата (и сезона), отличителните белези на непознатите птици, поведението им (примерно дали подскачат или прехвърчат, с какво се кранят, как кацат/излитат, мигрират ли и т.н.)

Още идеи и връзки

  • Камери за наблюдение на птици - уеб камери към гнезда на птици на сайта на National Geographic
  • За какво служат тези пера - интересна игра за различни видове пера на сайта на Cornell Lab of Ornithology (пълен с много материали за изучаване на птиците)
  • Оцветяване на птици - по-малките деца биха се радвали да оцветят птица, която сте наблюдавали и разпознали. Може да намерите подходящи картинки за оцветяване в интернет.
  • Идеи със стикери с птици за по-малките - ако намерите стикери с птици, може да купите 2 комплекта и да направите игра за съвпадения по двойки, като залепите стикерите на картончета. Може да използвате стикерите и за измисляне на история с няколко птички (детето измисля историята, а вие я записвате); друга идея е да изберете няколко стикера и детето да нарисува картинка (или картичка) с дърво, полянка или каквато друга среда реши, в която да постави птичките. Може да залепите стикер на птица и да напишете името й, като научите детето си да го чете (ако се учи да чете).
  • Ако случайно имате останал от вашето детство "Албум за растения и животни", в него има интересни статии за растения и животни (в това число и птици), които се срещат в България. Ако го нямате, може да си го свалите от Читанката. :)
  • Има организирани наблюдения на птици в някои резервати и паркове в България, но трябва да се свържете с тях или с Българското дружество за защита на птиците, за да намерите повече информация. 
Пожелаваме ви приятно наблюдение на птиците във вашия район!

Няма коментари :

Публикуване на коментар