петък, 2 януари 2015 г.

Удивителната метаморфоза

"И тъй, ако е някой в Христа, той е ново създание;
старото премина; ето, всичко стана ново."
2 Коринтяни 5:17

Със своите изящни, красиво оцветени крила и ефирен полет пеперудите често са давани за пример на самата красота. Удивителен е и начина, по който се получава тази красота - чрез пълната промяна от космата, постоянно ядеща, бавно пълзяща гъсеница до прекрасна летяща пеперуда.


По време на този невероятен процес, наречен метаморфоза (гр. "пълна промяна, трансформация") насекомите преминават през три или четири различни физически форми. "Пълната" метаморфоза включва четири основни етапа: яйце, ларва, какавида и възрастно, докато "непълната" метаморфоза изисква три етапа: яйце, нимфа, възрастно. Пеперудите (както и около 90% от насекомите) преминават през пълна метаморфоза.

В зависимост от вида си, пеперудите избират точно определени видове растения, на които снасят едно или повече яйца. Възрастните пеперуди се хранят с цветен нектар или презрели плодове, но успяват съвсем правилно да намерят листата и стъблата, с които ще се хранят новоизлюпените ларви (гъсеници).

Обикновено малките гъсеници се излюпват след около седмица (през топлите сезони) и моментално започват да ядат, заемайки се с обвивката на яйцето и листото, на което то е било снесено. Следват няколко седмици на "охранване", през които гъсеницата не прави нищо друго освен да яде, като през това време може да нарастне до 3000 пъти спрямо началното си тегло (за сравнение, ако едно бебе растеше с такава скорост, то от около 3 кг. трябваше да стане тежко 9 тона...). Разбира се, подобен растеж си има своите предизвикателства - гъсениците трябва да линеят често, за да сменят максимално изпънатата си външна обвивка с нова.

След няколко линеенета, гъсеницата намира хубаво място, на което се закача (с помощта на кукичка, "неистински" крака или копринена нишка) и започва последното си линеене, при което външната обвивка се втвърдява и се получава какавида.


На пръв поглед, какавидата си стои тихо и спокойно и нищо особено не се случва с нея, но любопитните наблюдатели не могат да се успокоят докато не разберат как гъсеницата успява да се трансформира до напълно различно насекомо - възрастната пеперуда. По някакъв начин, шестте къси и дебели крака трябва да се превърнат в дълги и стройни такива. Гризящите челюсти трябва да се заменят хоботче, с което пеперудата да смуче цветен нектар; простите очи, които разпознават само светло и тъмно, трябва да станат сложни очи, които улавят всяко движение и виждат цветно и в перспектива и, да, налага се да израснат четири прекрасно оцветени крила, аеродинамично тяло, антенки, изцяло нова дихателна система с нов гръден кош, както и ново коремче с чисто нови репродуктивни органи.

Съвременните технологии вече дават някаква възможност да се наблюдава какво се случва в черната кутия, наречена какавида. В началото на процеса, повечето тъкани и органи на гъсеницата биват разградени частично или напълно. Част от органите променят размерите и сложността си, някои напълно изчезват и на тяхно място се образуват нови органи и части на тялото, необходими на възрастното насекомо. По един напълно контролиран (макар и все още не съвсем известен) начин започват да се изграждат и крилата на пеперудата съставени от мрежа с тънки жилки(венички) и покрити с миниатюрни люспички, които придават прекрасното им оцветяване.

Когато всички необходими промени в пеперудата са готови и външните условия са благоприятни, тя разчупва какавидата и бавно се измъква навън. Необходими са няколко часа, за да проработи хоботчето й и смачканите и меки крила да се разгънат и втвърдят, като междувременно се напълнят и веничките им. Когато този процес завърши, пеперудата разперва криле и отлита!


Идеи и връзки

  • В учебната програма "Изследване на творението със Зоология", пълната и непълната метаморфоза са разгледани в 10 и 14 урок. В тези уроци се разказват още много интересни неща за пеперудите, хисперидите и молците, като децата се учат и да ги различават. Запознавайки се с начина на живот на различни насекоми, децата ще научат и по колко интересни начини те се защитават от враговете си.
  • Вижте как изглеждат гъсениците и съответните пеперуди като кликнете на снимките с гъсениците.
  • Проект за по-малките деца - да оцветят изпечатана схема на пълна/непълна метаморфоза. Монтесори уроцижизнен цикъл 1жизнен цикъл 2.
  • Отглеждане на пеперуди - изглежда, че за момента на българския пазар няма фирма, която предлага гъсеници, така че ако децата ви имат желание да си отгледат пеперуди може в по-толите сезони да потърсят гасеници, да вземат необходимата храна (растението, на което са ги намерили) и да направят малък зоокът вкъщи. Разбира се, добре е да направят предварително проучване за видовете пеперуди, как изглеждат техните гъсеници, с какво се хранят и т.н.
  • Цветна градина с пеперуди - ако имате дете, което обича да се грижи за цветя или други растения, може да му предложите да проучи кои пеперуди би могло да привлече с определени видове цветя.
  • Колекциониране на пеперуди - дори и да хванат пеперуда, децата обикновено я пускат отново, така че може да им предложите да правят колекции от снимки на пеперуди, които им харесват и после да намират повече информация за тях и да направят презентация, статия или сайт с направените снимки и кратка информация. 
  • Търсене на яйца на пеперуди - тази лятна игра си е доста трудна, но за сметка на това - интересна. Може да започнете от тази статия.
  • Арт проект - идеите за такива проекти нямат край, но в зависимост от уменията на детето може да се избере по-прост или по-сложен вариант.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.